Sıkça Sorulan Sorular

Uluslararası Öğrenci Ofisi

 

BAŞVURU SÜRECİ 


1-)Henüz liseden mezun olmadığım için lise diplomamı alamadım. Bu durumdaki adayların ne yapması gerekiyor?

Liseden henüz mezun olmamış adayların, liselerinden bu dönemin sonunda mezun olabileceklerine dair resmi bir yazı (geçici mezuniyet belgesi) sunmaları gerekmektedir 

2-)Başvuru koşulları nelerdir?

Her yıl başvuru koşulları web sitemizin ilgili sayfasında yayınlanır.

3-)Uluslararası Öğrenci Kabulü için başvuru koşulları nelerdir?

a) Lise son sınıfta olmaları ya da mezun durumda bulunmaları koşuluyla;

1) Yabancı uyruklu olanların, (Türkiye’deki ortaöğretim (lise) kurumlarında eğitim görenlerin 2022-2023 eğitim ve öğretim yılından önce kayıt yaptırmış olmaları şartıyla [elçilik okulları ve MOBİS sisteminde yer alan Milletlerarası özel öğretim kurumları hariç])

2) Doğumla Türk vatandaşı olup da İçişleri Bakanlığı’ndan Türk vatandaşlığından çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler ile Türk vatandaşlığını kaybedenlere talepleri halinde verilen mavi kart sahibi olduklarını belgeleyenlerin (Türkiye’deki ortaöğretim (lise) kurumlarında eğitim görenlerin 2022-2023 eğitim ve öğretim yılından önce kayıt yaptırmış olmaları şartıyla) (5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 7. Maddesinde “(1) Türkiye içinde veya dışında Türk vatandaşı ana veya babadan evlilik birliği içinde doğan çocuk Türk vatandaşıdır.” hükmü bulunmakta olup, yurt dışından kabul kontenjanlarına başvuracak adayların Türk Vatandaşlığı Kanunu’nu incelemelerinde yarar bulunmaktadır.)

3) Yabancı uyruklu iken sonradan kazanılan vatandaşlık ile TC vatandaşlığına geçenlerin / bu durumdaki çift uyrukluların (Türkiye’deki ortaöğretim (lise) kurumlarında eğitim görenlerin 2022-2023 eğitim ve öğretim yılından önce kayıt yaptırmış olmaları şartıyla)

*4) a) 01/02/2013 tarihinden önce yurtdışında ortaöğretime devam eden TC uyruklu öğrencilerden ise ortaöğretiminin (lise) son üç yılını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayanların (ortaöğretiminin (lise) tamamını KKTC dışında yabancı bir ülkedeki MEB nezdinde açılmış olan Türk okullarında tamamlayanlar dahil) yurt dışından öğrenci kabul kontenjanlarına başvuru yapabileceğine”

b) 01/02/2013 tarihinden sonra yurt dışında ortaöğretime başlayan adayların yurt dışından kabul kontenjanlarına ortaöğretiminin (lise) tamamını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayanların (ortaöğretiminin (lise) tamamını KKTC dışında yabancı bir ülkedeki MEB nezdinde açılmış olan Türk okullarında tamamlayanlar dahil) başvuru yapabilmelerine,

5) KKTC uyruklu olup; KKTC’de ikamet eden ve KKTC’de ortaöğrenimini (lise) tamamlayan GCEAL sınav sonuçlarına sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olan veya sahip olacakların başvurularının kabul edilir.

4-)Başvuru zamanını nasıl öğrenebilirim?

 Başvuru zamanı ve öğrenci alım kontenjanları üniversitemizin web sitesinin ilgili sayfasında her yıl başvuru zamanından önce yayınlanır.

5-)Başvuru işlemleri nasıl yapılmaktadır?

Başvuru işlemleri online yapılmaktadır.

6-)Üniversitenizin şahıs veya Eğitim Kurumları ile anlaşması var mı?

Üniversitemizin herhangi bir kurum veya firma ile anlaşması yoktur. Kendini üniversitemizle bağlantılı olarak tanıtan kişi ve kuruluşlara itimat etmeyiniz, tüm işlemlerinizi kendiniz yapınız .

7-)Nasıl bölüm değişikliği yapabilirim?

Uluslararası öğrenci kontenjanlarına tekrar başvuru yapmanız gerekmektedir. Kayıt hakkı kazanmanız halinde kayıtlı olduğunuz bölümden kaydınızı sildirip seçmiş olduğunuz bölüme kayıt yaptırabilirsiniz.

8-)Eğer kontenjanlar dolmazsa, başvuru için gerekli minimum puanlarda bir düşme olur mu?

Hiçbir koşulda, bu puanların altında öğrenci alınmaz.

9-)Sınav sonucum ya da diploma notum ilan edilen kriterden düşük. Başvuru yapabilir miyim?

İlan edilen kriterden düşük puan ve notlarla başvuru kabul edilmemektedir.

10-)ÇOMÜ'de YÖS yapılmakta mıdır? Diğer Üniversitelerin yaptığı YÖS kabul edilmekte midir?

ÇÖMÜ  tarafından lisans programlarına yurt dışından öğrenci kabulünde YÖS yapılmamaktadır. Diğer üniversitelerin uyguladıkları YÖS sonuçları kabul edilmemektedir.

11-)Lisans/Önlisans programlarına başvuru için herhangi bir ücret ödemem gerekir mi?

Lisans/Önlisans programlarına yapılan başvurularda herhangi bir ücret talep edilmemektedir.

12-)Evraklarımı faks veya e-posta olarak gönderebilir miyim?

Faks veya e-posta ile gönderilen hiçbir belge kabul edilmemektedir. Başvuru belgelerinizi ilgili programa yüklemeniz gerekmektedir.

13-)Diplomamda lise mezuniyet ortalamam yer alıyor. Bu durumda not dökümü de göndermem gerekiyor mu?

Ortaöğretim(Lise) tüm sınıflarının transkript ve  ortalarınızı gösteren not döküm belgelerinizi yüklemeniz gerekmektedir.

14-)Başka üniversitede eğitim görüyorum, sizin üniversitenizde eğitim görmek için ne yapmalıyım?

İlk olarak  Üniversitesitemize başvuru yapmanız gerekmektedir. Kayıt hakkı kazanmanız halinde bulunduğunuz üniversiteden kaydınızı sildirip kayıt olabilirsiniz.

15-)Sonuçlar nerede duyurulur?

Adayların e-maillerine yerleşme bilgisi gönderilir. Yerleşemeyen adaya e-mail gönderilmez.

16-)Başvuru ya da kayıt işlemleriyle ilgili sorun yaşadığımda kimden yardım alabilirim?

Başvuruyla ilgili her türlü sorularınızı studentcomu.edu.tr  adresine gönderebilirsiniz.

17-)Üniversite Yurtdışı Kontenjanından yerleşen öğrencilere burs imkânı sunar mı?     

Üniversitemizin sunduğu özel bir burs imkanı bulunmamaktadır.

18-) Kalacak yer sorununu nasıl çözebilirim?

Kalacak yer bulma sorumluluğu tamamen öğrencilere aittir.