ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ
2024-2025 AKADEMİK YILI
LİSANS-ÖNLİSANS ULUSLARARASI ÖĞRENCİ BAŞVURU, KAYIT, KABUL ve
YERLEŞTİRME KILAVUZU
AMAÇ, GENEL BİLGİLER, İLKE VE KURALLAR
Bu esasların amacı; 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı için Yurtdışından Öğrenci alım esaslarını belirlemektir.
Bu kılavuz, 2024-2025 Akademik Yılı için Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi’nin ön lisans veya lisans programlarında öğrenim görmek isteyen adayların başvuru süreci ve uygulanacak hükümleri kapsamaktadır.
Bu kılavuz, Üniversite resmî web sitesinde yer alan https://student.comu.edu.tr/ sayfasında yayınlanacak olup, ayrıca basım ve dağıtımı yapılmayacaktır. Alınan kararlar ve gerekli görülen değişikliklere ilişkin bilgiler https://student.comu.edu.tr/ sayfasından duyurulacaktır. Duyurular adaylara tebliğ niteliğindedir.
Bu kılavuzda belirtilen kurallar kılavuzun yayım tarihinden sonra yürürlüğe girebilecek yasama, yürütme ve yargı organları ile Yükseköğretim Kurulu Kararları ile Senato veya Yönetim Kurulu kararları gerekli kıldığı takdirde değiştirilebilir. Bu durumda izlenecek yol, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi tarafından belirlenir.
Yönerge ve kılavuzda belirtilmeyen durumlarda Uluslararası Öğrenci Komisyonu tarafından verilen kararlara göre işlem yapılır.
BAŞVURU ŞARTLARI
a) Lise son sınıfta olmaları ya da mezun durumunda bulunmaları koşuluyla;
1) Yabancı uyruklu olanların, (Türkiye’deki ortaöğretim (lise) kurumlarında eğitim görenlerin 2022-2023 eğitim ve öğretim yılından önce kayıt yaptırmış olmaları şartıyla [Elçilik okulları, MOBİS sisteminde yer alan Milletlerarası özel öğretim kurumları ile Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen proje çerçevesinde ülkemize getirilen yabancı uyruklular hariç])
2) ) Doğumla Türk vatandaşı olup da İçişleri Bakanlığı’ndan Türk vatandaşlığından çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler ile Türk vatandaşlığını kaybedenlere talepleri halinde verilen mavi kart sahibi olduklarını belgeleyenlerin (Türkiye’deki ortaöğretim (lise) kurumlarında eğitim görenlerin 2022-2023 eğitim ve öğretim yılından önce kayıt yaptırmış olmaları şartıyla) (5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 7. Maddesinde “(1) Türkiye içinde veya dışında Türk vatandaşı ana veya babadan evlilik birliği içinde doğan çocuk Türk vatandaşıdır.” hükmü bulunmakta olup, yurt dışından kabul kontenjanlarına başvuracak adayların Türk Vatandaşlığı Kanunu’nu incelemelerinde yarar bulunmaktadır.)
3) Yabancı uyruklu iken sonradan kazanılan vatandaşlık ile T.C. vatandaşlığına geçenlerin / bu durumdaki çift uyrukluların (Türkiye’deki ortaöğretim (lise) kurumlarında eğitim görenlerin 2022-2023 eğitim ve öğretim yılından önce kayıt yaptırmış olmaları şartıyla)
4) T.C. uyruklu olup ortaöğretiminin (lise) tamamını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayanların (ortaöğretiminin [lise] tamamını KKTC dışında yabancı bir ülkedeki MEB nezdinde açılmış olan Türk okullarında tamamlayanlar dahil)
5) KKTC uyruklu olup; KKTC’de ikamet eden ve KKTC’de ortaöğrenimini (lise) tamamlayan GCEAL sınav sonuçlarına sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olan veya sahip olacakların başvuruları kabul edilecektir.
2. Başvurusu Kabul Edilmeyecek Adaylar;
b) Adaylardan;
1) T.C. uyruklu olup orta öğreniminin (lise) tamamını Türkiye’de veya KKTC’de tamamlayanların,
2) KKTC uyruklu olanların (orta öğreniminin (lise) tamamını KKTC liselerinde bitirip GCE AL sınav sonuçlarına sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olan veya sahip olacaklar hariç),
3) (a) maddesinin 2 numaralı bendinde tanımlanan doğumla ilk uyruğu T.C. olan çift uyrukluların, (a maddesinin 4 numaralı bendindeki şartları sağlayanlar hariç),
4) Uyruğundan birisi KKTC olan çift uyrukluların, (orta öğreniminin (lise) tamamını KKTC liselerinde bitirip GCE AL sınav sonuçlarına sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olan veya sahip olacaklar hariç),
5) Türkiye’deki büyükelçilikler bünyesinde bulunan okullar ile Türkiye’de bulunan yabancı liselerde öğrenimlerini gören T.C. uyruklu olan veya a maddesinin 2 numaralı bendinde tanımlanan doğumla ilk uyruğu T.C. olan çift uyrukluların,
6) Türkiye’deki ortaöğretim kurumlarına 2022-2023 eğitim ve öğretim yılından itibaren kayıt yaptıracak KKTC vatandaşları ve T.C. vatandaşlığından çıkanlar/Mavi Kartlılar ile yabancı uyrukluların (elçilik okulları ve MOBİS sisteminde yer alan Milletlerarası özel öğretim kurumları ile Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen proje çerçevesinde ülkemize getirilen yabancı uyruklular hariç)
7) Önceki yıllarda katıldıkları ÖSYM veya diğer üniversiteler tarafından yapılan sınavlarda usulsüz işlem yaptıkları saptananların,
8) Fikir ve eylemleriyle T.C. aleyhine faaliyette bulunmuş veya T.C. vatandaşlığından bir yaptırım olarak çıkarılmış bulunan kişilerin, başvurusu kabul edilmez.
Uyruğundan biri T.C. olan çift uyruklular ile T.C. uyruğunda bulunanların lise eğitimlerinin tamamını yurt dışındaki liselerde (KKTC liseleri hariç) görmeleri halinde yurt dışından öğrenci kabul kontenjanlarına başvuran adaylardan,
- Yurtdışında bulunmaksızın uzaktan öğretim yoluyla yurtdışındaki bir liseden diploma alan adayların yurt dışından öğrenci kabul kontenjanları çerçevesinde başvuruları kabul edilmeyecektir,
- Yurtdışındaki bir liseden örgün eğitim yoluyla alınan diplomalar bağlamında ilgili ülkede kalınan sürenin lise eğitiminin örgün yolla alındığını desteklememesi halinde bu diplomalar ile de yurt dışından öğrenci kabul kontenjanları çerçevesindeki başvurularına işlem yapılmayacaktır. İlgili ülkede kalınan sürenin lise eğitiminin örgün yolla alındığını desteklememesi halinde kayıtlar yapılmış dahi olsa da tesis edilen işlem iptal edilerek ilgililerin kayıtları silinecektir.
ULUSLARARASI ÖĞRENCİ BAŞVURU, KABUL VE KAYIT TAKVİMİ
Uluslararası Öğrenci Online Başvuru Tarihleri |
27 Haziran-19 Temmuz 2024 Saat: 08:00-17:00 |
Yerleştirme Sonuçlarının İlan Tarihi |
24 Temmuz 2024 |
Yüz yüze Kayıt Tarihleri (evrak asıllarının teslimi) |
29Temmuz 2024-02 Ağustos 2024 |
TÖMER Sınavı |
http://tomer.comu.edu.tr/ ilan edilecektir |
Güzel Sanatlar Fakültesi Özel Yetenek Sınav Tarihleri |
Güzel Sanatlar Fakültesi web sayfasında duyurulacaktır. https://gsf.comu.edu.tr |
Yerleştirme sonrası olası kalan kontenjanlara, yeniden başvuru alınabilecektir. Yüz yüze kayıt tarihleri evrak asıllarının teslim tarihidir. Bu tarihten önce, TÖMER-Yabancı Dil muafiyet sınavına girecek adaylar veya bu sınavlardan muaf olan öğrenci adayları kayıtlı olduğu birimin akademik takvimini takip etmesi gerekmektedir.
GİRİŞ PUANLARI
1. Başvurun her adayın TR-YÖS sınav puanı/ diploma notu (Lise ve dengi okullar) 100 üzerinden bir puana dönüştürülecektir. Bu puan sonucunda diploma notu en az 50, TR-YÖS puanı 250 olan adayların başvurusu alınacaktır.
2.Tıp Fakültesi ve Diş Hekimliği Fakültesi İçin;
TR-YÖS Yurtdışından Öğrenci Sınavı |
Minimum TR-YÖS Puanı 420/500 olması |
3.Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakülteleri İçin;
TR-YÖS Yurtdışından Öğrenci Sınavı (Lisans) |
Minimum TR-YÖS Puanı 320/500 olması (Jeoloji-Jeofizik-Maden Müh. Programı hariç) |
TR-YÖS Yurtdışından Öğrenci Sınavı (Ön lisans-Lisans) |
Minimum TR-YÖS Puanı 250/500 olması |
4. KKTC Uyruklu Adaylar İçin
Lise (Ortaöğretim)Diploma Notu (KKTC) |
Minimum %50 Diploma Notu Mühendislik-Mimarlık ve Tasarım Fakülteleri %70 Tıp ve Diş Hekimliği Fakülteleri %90 (100 Üzerinden) + GCE AL (En az 2 ders A Level sertifikası alan adaylar) |
5.Güzel Sanatlar Fakültesine başvuran adaylardan özel yetenek sınavına tabi tutulacaklara davet mektubu gönderilir. Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan eğitim birimlerine yapılan başvuruların değerlendirilmesi özel yetenek sınavı yönergelerindeki ölçütlere göre yapılır. Özel yetenek sınavında başarı sağlayan öğrencilerin kesin kayıt işlemleri gerçekleştirilecektir.
6.Yabancı Dil ile Öğrenci Alan Programlar için; Yabancı dil sınavı ile öğrenci alan eğitim birimlerimize yapılan başvuruların değerlendirilmesi yabancı dil sınavı yönergelerindeki ölçütlere göre yapılır. Yabancı dil sınavı ile öğrenci alan lisans programlarının sınav başvuru tarihi ve şartlarını ilgili birimin web sitesinde ilan edilir.
Yabancı Diller Yüksekokulu |
http://yadyo.comu.edu.tr |
(+90 286) 218 00 18 - 18011 |
KONTENJANLAR
1. Uluslararası Öğrenci Kabul edilecek Tıp, Diş Hekimliği programlarımıza kontenjanlar her yıl Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alan programların kontenjanlarının %50 sini aşmamak şartıyla, her eğitim öğretim yılı için belirlenir ve diğer kontenjanlarla birlikte Yükseköğretim Kurulu tarafından karara bağlanarak ilgili kılavuz ile ilan edilir. Kontenjanlar Yükseköğretim Kurulu onayı sonrası geçerlilik kazanacaktır. (Tablo.1)
2. Yurt dışından öğrenci kabulü için ülke/ülkelere göre kontenjan ayrılabilir. Ülke/ülkeler için ayrılacak kontenjanlar belirlenir ve öğrenci alımı ilanında yer alır. Ülke/ülkeler veya programlara ayrılan kontenjana başvuru olmaması veya kontenjanın dolmaması halinde dolmayan ve/veya başvurusu olmayan kontenjanlar diğer program ve/veya ülke kontenjanına aktarılabilir (Tıp Fakültesi ve Diş Hekimliği Fakültesi hariç) veya ülke/ülkeler kontenjanları kaldırılabilir. Uluslararası Öğrenci Kabul edilecek ön lisans ve lisans programlarına ayrılan yurt dışından öğrenci kontenjanlarının her ülkeye eşit dağılımın sağlanması amacıyla, Orta Öğretim (Lise) Diploma Notu/TR-YÖS Sınav sonucu en yüksek adayların ülkeleri arasında dağılımı yapılabilecektir.
4-Türk Vatandaşlığı Kanunu uyarınca Doğumla Türk vatandaşı olup da İçişleri Bakanlığı’ndan Türk vatandaşlığından çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybeden adaylar, Türk vatandaşlığını kaybedenlere talepleri halinde verilen mavi kart sahibi olduğunu belgeleyen adaylar ile 01/02/2013 tarihinden önce yurtdışında ortaöğretime devam ederek ortaöğretiminin (lise) son üç yılını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayan veya lise eğitimlerinin tamamını yurt dışındaki liselerde (KKTC liseleri hariç) gören uyruğundan biri T.C olan çift uyruklu ve T.C uyruğunda bulunan adayların, uluslararası öğrenci kabul kontenjanlarında yer alan Öğretmenlik, Tıp ve Diş Hekimliği programlarına mahsus olmak üzere bu adaylar için anılan alanlardaki kontenjanın %10’u aşılmayacaktır.
5- Tıp, Diş Hekimliği, Öğretmenlik program kontenjanlarının %10'un hesaplanmasında 5 kontenjandan sonraki kısım 5'ten küçükse alttaki tam sayıya, 5 ve yukarısında ise bir üst tam sayıya tamamlanır.
6-Kontenjanlar dolmadığı takdirde yeniden başvuru alınabilecektir. Boş kontenjanlara başvuru takvimi https://student.comu.edu.tr/ adresinden yapılacaktır.
BAŞVURU VE TERCİH İŞLEMLERİ
1-Başvuru için herhangi bir ücret alınmamaktadır.
2-Başvurular, Başvuru takviminde belirtilen 10 Haziran 2024 (TSİ ile 08:00)-28 Haziran 2024(TSİ ile 17:00) tarihlerinde, UBYS-Üniversite Bilgi sistemi üzerinden, ÇOMÜ-Uluslararası Öğrenci Ofisinin sayfasındaki duyurulan linkten çevrimiçi yapılır.
3-Öğrenciler kendilerinden istenen bilgileri dolduracaklar, belgeleri sisteme yükleyeceklerdir. Tercihler online olarak başvuru sistemine yüklenen belgeler kontrol edildikten sonra geçerli sayılacaktır. Eksik ya da yanlış bilgi ve belgeler başvuruyu geçersiz kılar.
4-Başvurularda kimlik ve pasaport numarası esas alınır. Aday pasaportundaki kimlik bilgilerini değiştirmeden, kısaltma yapmadan girmelidir.
5- Formun üzerindeki ilgili alana adayın elektronik ortama aktarılmış vesikalık fotoğrafı eklenmelidir. Bu fotoğraf kayıtta ve öğrenci kimlik belgesi üzerinde yer alacağından, adayın kolaylıkla tanınmasını sağlayacak şekilde son altı ay içinde çekilmiş olmalıdır.
6-TR-YÖS Sınav Sonucunu/Lise Mezuniyet Notu’ nu gösteren bir belge mutlaka yüklenmelidir.
7- Her aday en fazla toplam 5 (beş) farklı tercih yapma hakkına sahiptir. Birden fazla başvuru yapan adayların tespiti halende tercih işlemleri iptal edilir. Kaydolma durumunda kayıtları silinir.
8-Erkek adayların Ebelik Bölümüne tercih hakkı bulunmamaktadır.
9- Su Altı Teknolojisi Programına kaydolacak öğrencilerin de Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yayınlanan Profesyonel Sualtı adamları Yönetmeliğinin Yeterlik Eğitim Standartları ile Sağlık Kuralları kısımlarında yer alan yasal koşulları sağlamaları gerekmektedir.
10-Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Uluslararası İlişkiler Programına kaydolan öğrenciler Zorunlu Yabancı Dil Hazırlık eğitim-öğretimlerini Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Merkez Terzioğlu Yerleşkesi Yabancı Diller Yüksekokulunda gerçekleştireceklerdir.
11-Her adayın 100 üzerinden çevrilen not ortalaması Üniversitemizin sisteminde yer alan dönüştürme tablosuna göre yapılır (Başvuran adaylar mezun oldukları okullarda diploma notunun 100'lük sisteme çevirisini yaptırabilir veya 100'lük notunu belirtir dönüşüm tablosunu sisteme yükleyebilirler).
12-TR-YÖS Sınavı sınav giriş tarihinden itibaren 2 (iki) yıldır.
13- Tıp ve Diş Hekimliği programlarına sadece TR-YÖS sınav sonucu ile öğrenci yerleştirilecek ileriki süreçte boş kalan kontenjanlar olduğu takdirde; lise diploma notu ile başvuru alınabilecektir.
14-Başvuru belgelerinde herhangi bir eksik ya da yanlış beyanda bulunduğu belirlenen adayların başvurular ve yerleştirme işlemleri “Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ön lisans ve Lisans Düzeyindeki Uluslararası Öğrenci Başvuru ve Kayıt Kabul Yönergesi” gereğince geçersiz sayılır.
BAŞVURULARIN DEĞERLENDİRİLMESİ VE KAYIT HAKKI KAZANMA
(1) Başvuruların değerlendirilmesi ve adayların yerleştirilmesi Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi tarafından yapılır. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi kontenjanları doldurup doldurmamakta serbesttir. Üniversitemizin uluslararası öğrenci kontenjanlarına yerleştirmede Orta Öğretim (Lise) Diploma Notu ile başvuru yapacak KKTC uyruklu adayların tercihlerini diploma notu ile, diğer adaylar TR-YÖS puanı/diploma notu ile yapacaklardır.
1-Değerlendirme sonucunda tercihlerinden birine asil olarak yerleşen adayın diğer tercihleri değerlendirmeye alınmaz. İlk başvuru sonrası yerleşemeyen adaylar daha sonrası ilan edilen kontenjanlara başvuru yapabilecektir.
2- Yerleştirme işlemleri yapılan adaylar, takvimde belirtilen tarihlerde başvuru linkinden sonuçları öğrenebileceklerdir. Herhangi bir programa yerleşemeyen adaylara tebligat yapılmaz. ÇOMÜ-Uluslararası Öğrenci Ofisi web sayfasındaki duyurular adaylara tebliğ hükmündedir.
3-Adayın yerleştirilmesinde adayın yerleştirme puanı ve tercih sırası esas alınır. Her iki puanın eşit olması halinde doğum tarihi daha küçük olana öncelik verilir.
4-Aldığı puana göre herhangi bir bölüme asıl listeden kayıt hakkı kazanan aday tercihleri arasında bulunsa dahi bir başka bölümün asıl ya da yedek listesinde yer alamaz.
5-Başvurdukları bölümün kontenjanı içinde yer almak suretiyle kesin kayıt yaptırmaya hak kazanan aday kazanmış olduğu bölüme belirtilen tarihlerde kaydını yaptırır. Kayıtta katkı payı-öğrenim ücretini ödeyen adaylar, kayda esas belgelerin asılları ile ilan edilen tarih ve yerde yüz yüze kaydını yaptırır. Süresi içerisinde yerleştiği kontenjanlara kayıt yaptırmayan, başvuru koşullarını taşımadığı tespit edilen, belgelerinde hata ve eksik bulunanlara katkı payı-öğrenim ücreti iade edilmez.
6-Yerleştirme sonuçları elektronik ortamda duyurulur. Kabul edilen adaylar, başvuru sayfaları aracılığı ile kabul mektuplarını temin edebilirler.
7-Kayıt hakkı kazanan öğrenci adaylarından kayıt esnasında güz yarıyılı katkı payı –öğrenim ücretlerini ödeyeceğinden, “2024-2025 Yılı Yükseköğretim Kurumlarında Cari Hizmet Maliyetlerine Öğrenci Katkısı Olarak Alınacak Katkı Payları ve Öğrenim Ücretlerinin Tespitine Dair Karar” ın kayıt tarihlerinde veya kayıttan sonra yayınlanması halinde bir önceki yıl için Resmî Gazete ’de yayımlanan Karara göre Üniversitemizce belirlenen katkı payı/ öğrenim ücretleri tablosunda yer alan Güz Yarıyılı katkı payları/öğrenim ücretleri alınacaktır. İlan edilecek Kararda yetkili makamlarca yapılacak değişiklikler nedeniyle ya da Üniversitemizce belirlenecek katkı payı/öğrenim ücreti tutarlarından dolayı oluşacak farklar, takip eden Bahar Yarıyılında katkı payı/öğrenim ücreti ile alınacaktır.
8-Başvuru belgelerinde herhangi bir eksik, yanlış beyanda bulunan ya da imzaları eksik adayların başvuruları / yerleştirme işlemleri geçersiz sayılır.
9-Özel Yetenek Sınavına girmeye hak kazanan adaylara özel yetenek sınavına katılmaları için davet mektubu gönderilir, sınavda başarı gösteren yerleştirilmeye hak kazanan adayların kesin kayıtları yapılır. Genel yetenek sınavına giren aday kayıt hakkı kazandığı takdirde katkı payı ödemesini yapar.
KESİN KAYIT EVRAKLARI
Adayların kayıt için bizzat başvurmaları gerekmektedir. Ancak olası değişiklikler http://student.comu.edu.tr web sayfasından duyurulur. Kayıt için istenen belgelerin onaysız sureti veya fotokopisi kabul edilmez. Belgelerde eksiklikler bulunursa kesin kayıt yapılmaz.
Adaylar kayıt sırasında online başvuru ekranından yükledikleri belgelerin aslını veya onaylı suretlerini beyan etmek zorundadır.
1-Lise Diplomasının aslı ve yabancı bir dilde ise Lise diplomasının onaylı Türkçe çevirisi. (Apostilli)
2-Adayların lise diplomalarının Türk Liselerinden alınan diplomalara denk olduğunu gösteren ve T.C. Millî Eğitim Bakanlığı’ndan ya da ülkelerindeki Türkiye Büyükelçiliğinden alınacak “Denklik Belgesi”.
3-Not durum belgesinin (transkript) aslı ve ülkelerindeki Türkiye Büyükelçiliğinden ya da Konsolosluğundan onaylanmış Türkçe çevirisi. (Lisedeki tüm sınıflarda alınan derslerin not dökümü içermelidir.)
4- Pasaportun aslı ve Türkçeye çevrili noterden onaylı fotokopisi. (Adayların Türkiye’de yasal ikametine, Türkiye’ye giriş tarihine bakılacak vize muafiyeti sona erenler kaydedilmeyecektir. Vize muafiyeti her ülke için farklı uygulanmakta olup; adaylar ülkelerine ait süreyi, konsolosluklardan, internetten veya İl Göç İdaresinden öğrenebilirler.)
5- Katkı Payı /Öğrenim Ücretinin ilgili bankaya yatırıldığını gösteren banka dekontu. (Adaylar yüz yüze kayıt tarihlerinde katkı payını ödeyebileceklerdir)
Rektörlük Yabancı Uyruklu Harç Hesap No: 2294 17000-5006 (IBAN:TR830001002294000170005006)
6-TÖMER Belgesi, C1 düzeyi TÖMER belgesi ibraz edemeyen adayların Üniversitemiz Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından yapılacak Türkçe yeterlik sınavına girmeleri zorunludur. Kayıt işlemleri tamamlanan öğrenci ÇOMÜ-TÖMER ile iletişime geçer.
7-Öğrenim amaçlı alınmış İkamet Tezkeresi onaylı örneği ve Yabancı Uyruklu Kimlik Numarası. (Kayıt tarihinden itibaren 1(bir) ay içinde istenilen belgeler Uluslararası Öğrenci Ofisine teslim edilir).
8- Son altı ay içinde, adayı kolaylıkla tanıtabilecek şekilde çekilmiş 6 adet 4,5 cm x 6 cm boyutunda fotoğraf,
9-Mavi kartlılar için Mavi Kartın aslı görülmek üzere fotokopisi.
10-Çift Uyruklu Öğrenciler İçin Vukuatlı Nüfus Cüzdan Örneği. (Belgede ikinci vatandaşlığa geçiş tarihini belirten ibare olmalıdır.)
11- Gelen öğrencinin maddi imkânlarının ülkemizde yükseköğrenimlerini sürdürmeye imkân sağlanmasını temin etmek amacıyla geçimini sağlayabilecek düzeyde gelire sahip olduğunu gösterir belge.
12-18 yaşından küçük olan adayların muvafakatname belgesi ve Türkçe tercümesi. Belgede eğitim ve ikamet izni alabilmesi açıkça belirtilmeli ve apostilli olmalıdır)
(1) Özel kanunlardaki hükümler hariç yabancı çocuğa ilişkin iş ve işlemlerde aşağıdaki hususlar gözetilir.
a) Ortak velayet durumunda anne ve babanın birlikte muvafakati aranır. Eşlerden biri ve çocuk ayrı ülkelerde ise çocuk için başvuruda bulunan anne ya da babadan, diğer eşin bu taleple ilgili muvafakati istenir.
b)Velayetin kendisinde olduğunu belgeleyen anne ya da baba, işlemleri tek başına yapabilir.
c)Yasal temsilci ile çocuğun farklı ülkelerde olduğu durumda, yasal temsilcinin yetkili makam huzurunda verilmiş onayı ve refakatçinin çocuğun bakımını üstlendiğine ilişkin taahhüdünün olması kaydıyla, çocuğun refakatine bırakıldığı kişiye çocuk hakkında işlemleri yapma hakkı tanınır. Başvuru sahibinin 18 yaşından küçük ise doğum belgesi, muvafakatname, gerekli durumlarda ebeveynin ölüm belgesi ve mahkeme kararının aslının yanında fotokopileri ile ibraz etmeleri gerekmektedir. (Başvuru sahibi yabancının: ülkesinden ya da konsolosluğundan ilgili belgelerin Türkçe Apostilli olması gerekmektedir.)
Bu kapsamda;
1-Evli olan ancak ebeveynlerinden sadece biriyle ülkemize gelecek olanların ülkesinde kalacak ebeveyninin muvafakatinin (Vize/vize muafiyeti süresinden fazla kalmaları halinde ikamet izni almasına onay verdiğine dair şerh bulunacak şekilde) alması
2-Ebeveynlerinden birinin ölmüş olması halinde ölüm raporunun getirilmesi,
3-Ebevenlerinden birine ulaşılamaması veya boşanmış olmaları halinde çocukla ilgili tüm velayet haklarının diğer ebeveynde olduğunu gösteren onay usulüne uygun belge ya da gaiplik kararının getirilmesi,
4-Yine evlilik dışı birliktelikten doğan ve bu nedenle baba isminin kayıtlarda bulunmaması durumunda çocukla ilgili tüm velayet haklarının anne de olduğunu gösteren onay usulüne uygun belgenin getirilmesi,
5- Söz konusu işlemlerde çocuğun ebeveynlerinin kim olduğunu gösteren kimlik belgesi ya da doğum belgelerinin görülmesi halinde müracaatlarının işleme alınması gerekmektedir.
13-Doğum Belgesi ve Türkçe Tercümesi. (Apostilli)
14- Ortaöğretiminin tamamını KKTC’de bitiren KKTC Uyruklu adayların GCE A Level sınav sonuç belgesinin aslı.
15-Yurtdışında eğitimini tamamlayan (örgün eğitim) uyruğundan biri T.C. olan çift uyruklular ile T.C. uyruğunda bulunanlardan Yurtdışı giriş-çıkış belgesi.
16-Geçim Belgesi (Adayın eğitimini kendi imkanları ile sağlayacağını belgelendirilmesi gerekmektedir)
17-TR-YÖS Sonuç Belgesi
TÜRKÇE DİLİ DÜZEYİ
1-Kaydolan öğrencilerin öğrenime başlama zamanları, kayıttan sonra Türkçe Öğretimi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü tarafından düzenlenen Türkçe düzey belirleme sınavında aldıkları sonuca göre belirlenir. Kaydolan her adayın bu sınava girmesi zorunludur (Yunus Emre Enstitüsü, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi TÖMER C1 düzeyinde Türkçe Yeterlik başarı belgesi olanlar ve Lise eğitiminin tamamını Türkiye’de tamamlayanlar hariç.) TÖMER’in yaptığı Türkçe Yeterlik Sınavında C1 düzeyinde başarı gösteren her aday kazandığı bölümde öğrenimine başlar.
2- Türkçe sınavından başarılı olamayan veya muaf olma kriterlerini taşımayanlara Türkçe eğitimi verilmesi işlemleri Üniversitemiz TÖMER Müdürlüğü tarafından yapılır. Belirlenen tarihlerde yapılan Türkçe Yeterlik Sınavında C1 düzeyinde başarılı olan adaylar kendi bölümlerinde öğrenimine başlar.
3- Kısmen veya tamamen yabancı dilde öğretim yapan programlara kabul edilen adaylar için de Türkçe Dil Düzeyi şartları geçerlidir.
4-Türkçe Yeterlilik belgesinde geçerlilik süresi 3 yıldır.
YABANCI DİL YETERLİK DÜZEYLERİ (İngilizce-Almanca-Japonca-Arapça)
Kısmen veya tamamen yabancı dilde öğretim yapan programlara kabul edilen adaylar Üniversitelerarası Kurul tarafından kabul edilmiş Uluslararası Yabancı Dil Sınavlarına ait sonuç belgesini kayıt sırasında sunmalıdırlar. (Bu sınavlara ait eşdeğerlikler komisyon tarafından belirlenir.) Bu belgelerden herhangi birini sunamayanlar Dil Yeterlik Sınavına alınırlar. Kısmen veya tamamen yabancı dille öğretim yapan birimlere kaydolan öğrencilerin Yabancı Dil Yeterlik Belgesini sunamamaları veya Yabancı Dil Yeterlik Sınavında başarısız olmaları halinde ilgili Yönetmelik kurallarına göre yabancı dil öğrenimine devam ederler.
BİLGİ VE İLETİŞİM
ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ
Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı
Uluslararası Öğrenci Ofisi /Terzioğlu Kampüsü
ÇANAKKALE – TÜRKİYE
Tel: +90 286 218 00 18 Dahili:10031-10032-10033
e-mail: studentcomu.edu.tr
T.C. |
||
ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ |
||
2024-2025 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ULUSLARARASI ÖĞRENCİ KONTENJANLARI |
||
Tablo 1. |
||
ÖNLİSANS |
||
Program |
Süre |
ULUSLARARASI ÖĞRENCİ KONTENJANLARI |
Ayvacık Meslek Yüksekokulu |
||
Bankacılık ve Sigortacılık |
2 |
5 |
Geleneksel El Sanatları |
2 |
5 |
İşletme Yönetimi |
2 |
5 |
Spor Yönetimi |
2 |
5 |
Turist Rehberliği |
2 |
5 |
Turizm ve Otel İşletmeciliği |
2 |
5 |
Bayramiç Meslek Yüksekokulu |
||
Ormancılık ve Orman Ürünleri |
2 |
5 |
Laboratuvar Teknolojisi |
2 |
5 |
Halkla İlişkiler ve Tanıtım |
2 |
5 |
Spor Yönetimi |
2 |
5 |
Çocuk Gelişimi |
2 |
5 |
Çanakkale Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu |
||
Anestezi |
2 |
5 |
Elektronörofizyoloji |
2 |
5 |
İlk ve Acil Yardım |
2 |
5 |
Tıbbi Görüntüleme Teknikleri |
2 |
5 |
Tıbbi Laboratuvar Teknikleri |
2 |
5 |
Eczane Hizmetleri |
2 |
5 |
Çanakkale Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu |
||
Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı |
2 |
5 |
Çocuk Gelişimi |
2 |
5 |
Fotoğrafçılık ve Kameramanlık |
2 |
5 |
Halkla İlişkiler ve Tanıtım |
2 |
5 |
İşletme Yönetimi |
2 |
5 |
Muhasebe ve Vergi Uygulamaları |
2 |
5 |
Yerel Yönetimler |
2 |
5 |
Çanakkale Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu |
||
Bilgisayar Programcılığı |
2 |
5 |
Elektrik |
2 |
5 |
Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi |
2 |
5 |
Giyim Üretim Teknolojisi |
2 |
5 |
İnşaat Teknolojisi |
2 |
5 |
Makine |
2 |
5 |
İç Mekan Tasarımı |
2 |
5 |
|
||
Çan Meslek Yüksekokulu |
||
Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi |
2 |
5 |
Biyomedikal Cihaz Teknolojisi |
2 |
5 |
Enerji Tesisleri İşletmeciliği |
2 |
5 |
Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı |
2 |
5 |
Elektronik Teknolojisi |
2 |
5 |
Lojistik |
2 |
5 |
Mekatronik |
2 |
5 |
Deniz Teknolojileri Meslek Yüksekokulu* |
||
Gemi İnşaatı |
2 |
5 |
Sualtı Teknolojisi |
2 |
5 |
Ezine Meslek Yüksekokulu** |
||
Dış Ticaret |
2 |
5 |
Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi |
2 |
5 |
Süt Ürünleri Teknolojisi |
2 |
5 |
Halkla İlişkiler ve Tanıtım |
2 |
5 |
Pazarlama |
2 |
5 |
İşletme Yönetimi |
2 |
5 |
Muhasebe ve Vergi Uygulamaları |
2 |
5 |
Turizm ve Seyahat Hizmetleri |
2 |
5 |
Gelibolu Piri Reis Meslek Yüksekokulu |
||
Deniz ve Liman İşletmeciliği |
2 |
5 |
İnsan Kaynakları Yönetimi |
2 |
5 |
Turizm ve Seyahat Hizmetleri |
2 |
5 |
Turizm ve Otel İşletmeciliği |
2 |
5 |
Yenice Meslek Yüksekolu |
||
Bankacılık Ve Sigortacılık |
2 |
5 |
Dış Ticaret |
2 |
5 |
Laborant ve Veteriner Sağlık |
2 |
5 |
Ormancılık ve Orman Ürünleri |
2 |
5 |
Lojistik |
2 |
5 |
Mimari Ve Dekoratif Sanatlar |
2 |
5 |
|
||
LİSANS |
||
Program |
Süre |
2024-2025 ULUSLARARASI ÖĞRENCİ KONTENJANLARI |
Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi |
||
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri |
4 |
20 |
Ekonometri |
4 |
15 |
İktisat |
4 |
15 |
İşletme |
4 |
20 |
Kamu Yönetimi |
4 |
10 |
Maliye |
4 |
20 |
Uluslararası İlişkiler (%30 İngilizce) |
4 |
10 |
Biga Uygulamalı Bilimler Fakültesi |
||
Finans ve Bankacılık |
4 |
15 |
Uluslararası Ticaret ve Lojistik |
4 |
15 |
Çan Uygulamalı Bilimler Fakültesi |
||
İş Sağlığı ve Güvenliği |
4 |
10 |
Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik |
4 |
10 |
Çanakkale Uygulamalı Bilimler Fakültesi |
||
Gıda Teknolojisi |
4 |
10 |
Sağlık Yönetimi |
4 |
15 |
Enerji Yönetimi |
4 |
10 |
Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi |
||
Su Ürünleri Mühendisliği |
4 |
25 |
Diş Hekimliği Fakültesi |
||
Diş Hekimliği |
5 |
10 |
Güzel Sanatlar Fakültesi |
||
Grafik Tasarım |
4 |
5 |
Geleneksel Türk Sanatları |
4 |
5 |
Resim |
4 |
5 |
Seramik ve Cam |
4 |
5 |
Tekstil ve Moda Tasarımı |
4 |
5 |
Oyunculuk |
4 |
5 |
Gökçeada Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu |
||
Gastronomi Ve Mutfak Sanatları |
4 |
5 |
Eğitim Fakültesi |
||
Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi |
4 |
30 |
Coğrafya Öğretmenliği |
4 |
10 |
Fen Bilgisi Öğretmenliği |
4 |
10 |
İlköğretim Matematik Öğretmenliği |
4 |
10 |
İngilizce Öğretmenliği |
4 |
10 |
Japonca Öğretmenliği |
4 |
10 |
Kimya Öğretmenliği |
4 |
10 |
Okul Öncesi Öğretmenliği |
4 |
10 |
Özel Eğitim Öğretmenliği |
4 |
10 |
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık |
4 |
10 |
Sınıf Öğretmenliği |
4 |
10 |
Sosyal Bilgiler Öğretmenliği |
4 |
10 |
Resim-İş Öğretmenliği |
4 |
0 |
Müzik Öğretmenliği |
4 |
0 |
Türkçe Öğretmenliği |
4 |
10 |
Fen Fakültesi |
||
Biyoloji (%30 İngilizce) |
4 |
10 |
Fizik |
4 |
10 |
İstatistik |
4 |
10 |
Kimya |
4 |
5 |
Matematik |
4 |
10 |
Moleküler Biyoloji ve Genetik (%100 İngilizce) |
4 |
15 |
Uzay Bilimleri ve Teknolojileri |
4 |
5 |
İlahiyat Fakültesi |
||
İlahiyat |
4 |
25 |
İletişim Fakültesi |
||
Gazetecilik |
4 |
5 |
Radyo, Televizyon ve Sinema |
4 |
5 |
İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi |
||
Arkeoloji |
4 |
20 |
Coğrafya |
4 |
5 |
Felsefe |
4 |
5 |
Batı Dilleri ve Edebiyatı |
4 |
20 |
Psikoloji |
4 |
5 |
Sanat Tarihi |
4 |
10 |
Sosyoloji |
4 |
5 |
Tarih |
4 |
15 |
Türk Dili ve Edebiyatı |
4 |
10 |
Mimarlık ve Tasarım Fakültesi |
||
Peyzaj Mimarlığı |
4 |
5 |
Şehir ve Bölge Planlama |
4 |
5 |
Mühendislik Fakültesi |
||
Bilgisayar Mühendisliği |
4 |
5 |
Biyomühendislik |
4 |
5 |
Çevre Mühendisliği (%100 İngilizce) |
4 |
10 |
Gıda Mühendisliği |
4 |
10 |
Harita Mühendisliği |
4 |
5 |
Kimya Mühendisliği |
4 |
5 |
İnşaat Mühendisliği |
4 |
5 |
Jeofizik Mühendisliği |
4 |
20 |
Jeoloji Mühendisliği |
4 |
10 |
Maden Mühendisliği |
4 |
15 |
Sağlık Bilimleri Fakültesi |
||
Acil Yardım ve Afet Yönetimi |
4 |
10 |
Ebelik |
4 |
10 |
Hemşirelik |
4 |
10 |
Siyasal Bilgiler Fakültesi |
||
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi |
4 |
20 |
İktisat (%100 İngilizce) |
4 |
20 |
İşletme (%100 İngilizce) |
4 |
20 |
Uluslararası İlişkiler (%100 İngilizce) |
4 |
20 |
Tıp Fakültesi |
||
Tıp |
6 |
20 |
Turizm Fakültesi |
||
Gastronomi ve Mutfak Sanatları |
4 |
10 |
Turizm İşletmeciliği |
4 |
20 |
Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği |
4 |
20 |
Ziraat Fakültesi |
||
Bahçe Bitkileri |
4 |
10 |
Bitki Koruma |
4 |
10 |
Tarım Ekonomisi |
4 |
10 |
Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği |
4 |
10 |
Tarımsal Biyoteknoloji |
4 |
10 |
Tarla Bitkileri |
4 |
10 |
Tarımsal Yapılar ve Sulama |
4 |
10 |
Toprak Bilimi ve Bitki Besleme |
4 |
10 |
Zootekni |
4 |
10 |
Genel Kontenjan Toplam |
1270 |
(*) Deniz Teknolojileri Meslek Yüksekokulu ismi Denizcilik Meslek Yüksekokulu
(**) Ezine Meslek Yüksekokulu ismi Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Meslek Yüksekokulu (İsim değişikliği 2024-2025 Yılı YKS Kılavuzundan alınmıştır.)